Offshore cég Offshore cégek álltalános formája Offshore cégek helyszínei

 

PROTECTED CELL OFFSHORE CÉGEK

Érdekes lehetőséget kínál az offshore cégeken belül a "Protected Cell Company" névre hallgató társasági forma, mely esetében a jogi személyen belül úgynevezett "cell"-ek hozhatók létre. Ezeknek az egymástól elhatárolt egységeknek az ereje abban rejlik, hogy lehetséges a vállalat számára az egyes szerződések megkötésekor meghatározni, hogy mely cell-ekre terjedjen ki a hatálya, illetve melyekre ne. Ez esetben a szerződésből eredő felelősség is korlátozható csupán egy-egy részére a társaságnak. E felosztással nemcsak felelősségünket, korlátozzuk, hanem lehetőségünk van egy társaság jogi értelemben vett egymástól különálló felosztására anélkül, hogy új, önálló jogi személyiséggel bíró társaságot kellene alapítanunk. Tehát gyakorlatilag egy vállalatban több kisvállalat működhet egyszerre egymástól függetlenül.

OFFSHORE CÉGEK HAJÓREGISZTRÁCIÓRA

Érdekes lehetőséget kínálnak egyes offshore központok a hajók, illetve repülők bejegyzésével, mely jutányos árszabása ugyancsak kecsegtető ajánlat lehet, arról nem is szólva, hogy például egy Delaware államban bejegyzett hajó amerikai felségjelzéssel hajózhat nemzetközi vizeket. E tény már önmagában is garanciát jelent egy komoly szintű nemzetközi védelemre, legyen szó bármely atrocitásról.
Summa summarum, lehet pro és kontra érveket felvonultatni az offshore világ mellett és ellen, napjaink vállalkozójának érdemes elgondolkodni, hogy kíván-e élni ezzel a nem olcsó, de sokszor jövedelmező lehetőséggel...

OFFSHORE CÉGEK ÁTALÁNOS FORMÁJA

A legelterjedtebb széles körben alkalmazott offshore cégek formája az International Business Company (IBC) mely gyakorlatilag a magyar korlátolt felelősségű társaság kategóriájának felel meg. E forma előnye, hogy viszonylag alacsony költségek mellet létrehozható, emellett megfelelően nagy biztonságot nyújt részvényesei számára mind anyagilag, mind adatvédelmi szempontból, így kiváló lehetőséget nyújt adóoptimalizálási célokra. Az alapításkor mindössze az adott jogrendszer által megkövetelt alapítótőkét kell megfizetni, a részvényesek csak a törzstőke erejéig felelnek, s ezáltal a társaság által fizetett osztalékra is jogosultságot szereznek.

KÜLÖNLEGES OFFSHORE CÉGEK

Léteznek úgynevezett Special Licensed Company-k melyek prémium szolgáltatások nyújtásával a speciális igényeket támasztó ügyfelek számára nyújtanak professzionális cégszolgáltatásokat, természetesen-e vállalatok árai jóval magasabb méreteket öltenek, mint az előbb említett IBC esetében.

OFFSHORE CÉGEK PÉNZÜGYI TEVÉKENYSÉGE

E cégek viszonylag egyszerűen és mérsékelt tőkebefektetéssel létrehozhatóak, azonban léteznek sokkal magasabb befektetési igényű formák is. Ilyen lehet például az offshore bank alapítása, vagyonkezelői- befektetői- kockázati alapok létrehozása, biztosítási társaságok létrehozása, melyek esetében több tízszerese is lehet a bejegyzéshez igényelt törzstőke minimális mértéke. Ezekre a társaságokra emellett sokkal komolyabb, s szigorúbb jogi szabályozás vonatkozik.